Visst känns det som att folks födelsedagar plötsligt överraskar oss med bara några dagars marginal? Plötsligt inser du att du behöver köpa en fin present till någon du faktiskt bryr sig om, men din budget ser ut som den gör och du har inte råd att lägga en extra peng på något riktigt fint. Som tur är finns det lösningar på allt! Du kan komma undan i princip gratis med mycket fina presenter till nära och kära.  

  1. Jaga erbjudanden

Ingenting är gratis, eller? brukar man då och då få höra av någon glädjespridare. Det vore kanske sant om det var så att man själv behövde jaga gratiserbjudanden, men lyckligtvis så har internet satt nya spelregler för den traditionella värdefilosofin. Great Offers listar gratis saker och andra erbjudanden, så om du sätter den som startsida på datorn eller surfar in där regelbundet kan du i princip leva på gratis erbjudanden.

  1. Gör dina egna ljus

Att ge bort ett fint och väldoftande ljus är en uppskattad present för många. Den som är bevandrad i den marknaden vet att sådana ljus kan landa på ett par hundralappar, men visste du att du kan göra dem själv? På digitaltrends.com finns en guide på hur du kan göra egna ljus som du kan ge bort i present.

  1. Tre liter tvål – för 20 kronor

Att göra egen tvål låter superavancerat, men du behöver bara två ingredienser. Här kan du istället lägga mer fokus på etiketten och du kan även fylla den med egna dofter! I expressen.se beskriver de enkelt hur man gör egen tvål.

  1. Gör egna fröbomber

Fröbomber är riktigt kul att få och passar som present till någon med familj. Fröbomber är redo att slängas ut i naturen och upp kommer det vackra blommor som både naturen och människorna kan glädjas åt. I USA används det i gerillaodling där man har som mål att göra betongområden lite grönare.

Att göra fröbomber är praktiskt taget gratis om du samlar dina egna växters frön, annars kan du komma billigt undan genom att samla frön på hösten. Du behöver fem sorters frön, lite så- eller planteringsjord och ett kilo torr lera. Allas.se beskriver det såhär:

”Blanda fem delar lera med en del jord och fröna. Tillsätt vatten till en degig konsistens.
Dela upp lerklumpen i små bollar som är ungefär 2-3 cm i diameter. Låt dem självtorka, men akta så att de inte står direkt i solen.”