Varför köpa helt nya möbler när du kan återvinna och klä om dina gamla? Med rätt möbeltyger kan du klä om mormors gamla fåtöljer som du ärvt men som du kanske aldrig vågat ta vara på. Att göra DIY-projekt sparar dig pengar och ger dig ett unikare hem.

Har du en symaskin och en sax är det bara att sätta igång. Med Rosahusets produker kan du finna både billiga möbeltyger och färdigsydda gardiner som du kan ändra om efterhand genom att sätta din egen personliga prägel på dem. Gardiner kan köpas färdiga men det finns en rad tillbehör att sy på eller fästa dem med som ger din inredning ett lyft.

Enkelt att klä om möbler

När du ska klä om en soffa eller en fåtölj kan det verka som världens svåraste projekt. Men egentligen är det bara att ta bort det gamla tyget och klippa isär sömmarna och stryka alla delar så får du automatiskt ett mönster. Dessa mönsterbitar använder du genom att klippa till nya tygbitar. Sedan är det bara att trycka på symaskinspedalen och börja sy. Glöm inte att stryka varje söm, det utgör 50 % av resultatet!

Internet svämmar över av tips när du vill klä om dina möbler. Ofta kan det nämligen behövas tillbehör som nubb och spik, speciellt om du ska fästa tyget i vissa soffor och fåtöljer. Använd gärna en häftpistol så går det snabbare och enklare.

Spillbitar kan också tas vara på

Om du har sytt något har det säkerligen blivit en massa spill över. Med dessa spillbitar kan du sy ett lapptäcke, en filt eller riva sönder och väva en trasmatta. Det är också väldigt trendigt att tama in tygbitar i ramar istället för posters eller tavlor. Gör ett tygkollage som säkert kommer att uppskattas av besökare.

Kuddar – en enkel förändring

När du bara vill förändra lite själv genom att göra så lite manuellt arbete som möjligt, samtidigt som du vill ha en annorlunda kontrast i rummet kan du sy egna kuddöverdrag. Nya kuddar kan göra underverk i ett rum och det är speciellt mysigt att ha en massa kuddar att krypa ihop med i sovrummet eller i vardagsrumssoffan. Kuddöverdrag är mycket enkelt att sy själv och tar inte lång tid.