Att göra scrapbooks, eller kort med scrapbookteknik, är en rolig hobby. Utbudet är dock överväldigande, och därför kan man som nybörjare behöva några tips för att komma igång. Vad ska man börja med?

Att komma igång med scrapbooking handlar mycket om att begränsa sig. Det kan låta tråkigt, men är alldeles sant. Det finns så många typer av material och tekniker att det är lätt att drabbas av grav beslutsångest, och försöka lära sig flera tekniker på en gång, eller köper på sig alldeles för mycket material. Bäst är att börja med att lära sig några få tekniker, och sedan kan man lägga på fler tekniker i takt med vad man lär sig.

Som många andra hobbies har scrapbooking en speciell vokabulär. De flesta orden kommer, precis som hela hobbyn, från engelskan. En bra ordlista med de flesta begrepp man kan träffa på finns på http://scrapgalen.blogspot.se/2010/03/valkomna-till-scrapgalens-nyborjarvecka.html.

Det första materialinköpet

Börja med att titta vad du har hemma, i form av exempelvis knappar, band, spetsar eller trasiga smycken. Kanske kan du använda dessa när du provar på scrapbooking. Du kommer dock att behöva papper, som ju utgör grunden för scrapbookandet.

Det finns hur mycket material som helst som man kan använda i en scrapbook, och det är lätt att fylla sitt hem med olika grejer som ”skulle kunna” användas för att skapa häftiga sidor i album och scrapbooks. Men det är bäst att börja i mindre skala. Så vad behöver man då för att komma igång?

Att börja från grunden innebär att köpa cardstock och mönsterpapper. Cardstock är pappersark i lite tjockare kvalitet, som används som bas för sidorna i en scrapbook. Som alla som varit inne i en papperbutik vet finns det papper i alla upptänkeliga färger och kvaliteter. Man bör dock låta sig vägledas av vilka färger på cardstock som passar ihop med det mönsterpapper man väljer. Det finns enkel- och dubbelsidiga mönsterpapper, och de dubbelsidiga har den fördelen att man kan matcha de två sidorna med varandra.

Kanske behöver du komplettera pappersförrådet med halvpärlor, blingstenar eller något annat som livar upp sidorna.

Om du framför allt tänker tillverka kort med scrapbookingtekniker kan du köpa cardstock som är tillskuret i rätt storlek. Stämplar med budskap som ”Grattis” eller ”Krya på dig”, samt ett helt alfabet, är också bra att ha. För att kunna stämpla behöver man också stämpeldynor. De två grundfärgerna är svart, som passar till allt, och brun som ger en mer gammaldags känsla. Förutom stämpling kan dynorna användas till att färga in kanterna på pappren, med hjälp av en bit kökssvamp.

Nu är du redo att sätta igång. Kom ihåg att när det gäller alla hantverk är det viktigt att våga göra misstag. Det är så man lär sig! Och glöm inte bort att scrapbooking ska vara kul.