Att göra sitt eget julpynt och sina egna juldekorationer behöver inte vara vare sig svårt eller tidskrävande. Det är dessutom bra mycket billigare och roligt! Oavsett om du är den ”pyssliga typen” eller inte ska du få några riktigt enkla tips på julpynt som praktiskt taget vem som helst klarar av att göra på egen hand.

Sugen på att pyssla nu i jul? Här är några enkla pyssel för barn och vuxna att ägna sig åt. Börja med att pyssla ihop en egen snöglob, det är enklare än du tror. Spara ett par glasburkar i förebyggande syfte och rengör dem med kokhett vatten. Dekorera burken invändigt med något juligt, som exempelvis en liten grankvist (limmas fast i locket), vitt lim som får rinna längs kanterna, bomull som symboliserar snö, några små änglar (limmas fast i locket) etc. Du kan välja att inte ha vatten i bruken alls, alternativt fylla på med glittervatten för fin effekt. Skruva fast locket och vänd burken upp och ner.

Ljuslykta med lingonris

Använd ett vanligt dricksglas, bind ihop små buntar av lingonris med hjälp av ett snöre och vira det runt glasets utsida. Du kan göra flera småbuntar som sedan bildar en krans runt glaset och avsluta med att fästa ett par kanelstänger innanför snöret. Sätt i ett värmeljus eller litet blockljus och vips så har du en fint dekorerad lykta.

Enkel dörrkrans

Att göra en dörrkrans behöver inte vara komplicerat alls. Försök få tag i en enkel bas som går att spara från år till år. Ta en promenad i skogen och plocka det du tycker om; fina tallkvistar, gran- och tallkottar, ekollon, kastanjer, lingonris, nypon, nedfallna vildäpplen osv. Använd bindtråd för att fästa först kvistarna, sedan resten av dekorationerna. Det kan vara fint att limma fast ett par kanelstänger och torkade apelsin- eller äppelskivor längst fram på kransen.

Dekorerade ljus

Vanliga vita blockljus kan bli jättefina med hjälp av särskilda ritpennor avsedda för stearinljus samt diverse pynt. Det är viktigt att du köper pennor för ändamålet, och försök hitta knappnålar försedda med pärlor, dekorationsband i spets eller olika mönster och färger osv. Har du en limpistol är det toppen, annars går vanligt limstift bra. Dekorera ljuset efter eget tycke och smak.

 

Lycka till och God Jul!